2016-02-14
Tobbe Wiking

Har du undrat varför det är små fördjupningar i en golfboll? Det är det inte på en tennisboll eller pingisboll.
Anledningen är att golfbollen ska flyga så långt som den gör. Det hade varit helt omöjligt att slå en golfboll så långt som man kan om det inte funnits dimplar på den.
Det som påverkar hur långt bollen flyger är ju förstås hur man slår till den med klubban. Då komprimeras bollen olika mycket, beroende på klubbans fart, loft på klubban samt hur mjuk bollen är. Denna kontakt med klubban är mycket kort, endast 1/2000 dels sekund. Efter den korta stund avgörs bollens flykt av gravitationen och aerodynamiken.
Det är här som dimplarna kommer in. De optimerar bollens flykt aeordynamiskt. Ett slag på en boll utan dimplar skulle endast komma hälften så långt och förmodligen skulle den flyga krokigt genom luften.

Dimplarna på golfbollarna varierar i antal men de flesta har runt 400 stycken med ett djup på 0,25 mm. En del har runda dimplar, en del dimplar som hexagoner. Mizuno har en boll som har vanliga dimplar plus små extra dimplar inte större än spetsen på en synål. En del har en "skrovlig" yta i sina dimplar.
Det forskas oerhört mycket på detta för alla vill ju ha en golfboll som flyger så långt och rakt som möjligt. Och alla har optimerat dimplarna efter just den bollmodell de sitter på. Skulle man förändra djupet med så lite som 0,025 mm skulle den aerodynamiska egenskapen helt förändras och bollen skulle inte flyga som det var tänkt.

Hur fungerar nu detta?

Alla "normala" slag man slår i golf ger en bakåtskruv på bollen. En driver kan ligga på 2-3000 varv per minut och en wedge kan ligga på 7- 10000 varv. Wedgen ger mer spinn eftersom den är så mycket loftad.
Undersidan av bollen snurrar mot luftmotståndet som uppstår av att den flyger framåt. På översidan snurrar den med. Det gör att den "packar ihop" luft på undersidan och och tvärtom på översidan. Det skapas övertryck på undersidan och undertryck på översidan. Det gör att golfbollen lyfter. Efter ett tag avtar både farten framåt och bakåtskruven på grund av luftmotståndet. Då vinner gravitation över de andra krafterna och drar bollen nedåt.
Och bollen landar.
Dimplarna påverkar även virvlarna bakom bollen. Virvlarna "suger tag" i bollen och bromsar den. Med opimal hastighet och spinn minskas suget och bollen flyger optimalt långt.
Alla bollar har olika egenskaper. En del passar golfare som slår hårt, en del passar de som slår lite lösare. Det finns bollar som är skönare att putta på. En del spinner mer vid korta slag än andra. Gå till din golfshop och testa olika bollar som passar dig och din plånbok. Här kan din pro hjälpa dig. När du hittat en som du gillar, spela med den. Spela med samma modell tills du hittar en som passar bättre.

Se nedan video från Titleist om dimplar: